Rozhovor s hlavní pořadatelkou Hanou V. Konvalinkovou

21.03.2012 13:23

První ročník festivalu Jeden svět se v Počátkách koná ve dnech 23. 25. března. Hlavní organizátorce, Haně V. Konvalinkové jsme položili několik otázek:

Jak vás napadlo uspořádat regionální část festivalu Jeden svět?

Festival mě oslovil již před lety, a protože na Vysočině do letošního roku nikdy nebyl, musela jsem za ním cestovat poměrně daleko. Proto jsme s kolegy z občanského sdružení Javořice pojali myšlenku festival zorganizovat sami. Dokumenty máme všeobecně rádi a tématika lidských práv i události, které hýbou světem jsou pro nás důležité.

Proč zrovna v Počátkách?

Jednak v Počátkách bydlím, přidalo se k nám několik místních pomocníků a také zde máme nově zrekonstruované kino včetně zázemí pro výstavy, koncerty apod. Takových zařízení už dnes na Vysočině mnoho není. V Ludmile Markové z Kulturního zařízení města Počátky jsme navíc našli spřízněnou duši a spoluorganizátora festivalu. Jeden svět letos zavítal na Vysočinu poprvé, před pár dny proběhl v Třebíči a o víkendu se uskuteční v Počátkách.

Co všechno příprava festivalu obnáší?

Uspořádat takovýto festival je docela náročné. V první řadě sehnat regionální sponzory na pokrytí nejnutnějších nákladů, na přípravu a zajištění festivalu získat dobrovolníky, shlédnout nabídku dokumentů a vybrat ty pravé, zajistit si publicitu a výrobu tiskovin, jejich distribuci a výlep plakátů, domluvit hosty na debaty po projekcích, zorganizovat projekce pro školy, připravit doprovodný program a další... Naštěstí mi v tom všem pomáhá náš festivalový mini tým: Lukáš Polák a Jiří Pykal z Javořice o.s., dále Hana Bednářová a Lucie Bulíčková z Počátek a řada dalších dobrovolníků.

Jeden svět v Počátkách tedy nejsou jen filmy?

To jistě ne, diváky čeká bohatý doprovodný program. Již od 9. března lze navštívit výstavy fotografií: Jarmila Kovaříková - Etiopie, kam si Bůh chodí pro sůl a další výstava na téma rodiny ve světě. Od 19. do 23. března probíhají denní projekce a debaty pro základní a střední školy. Ty během týdne shlédne téměř tisícovka mladých diváků. V sobotu 24.3. doporučuji koncert herce a písničkáře Jiřího Schmitzera a posléze i rockový trojkoncert kapel Danny Poeta & Neřev, Munchies a Čerstvý schody v Musicbaru U Karásků.

Na co ještě se můžou diváci těšit?

Hlavní část festivalu Jeden svět Počátky s mottem „Protesty, Nepokoje, Revolta“ zahájí 23. března v 16 hod. Stanislav Bernard, který také nad akcí převzal záštitu. Od pátku do neděle uvidíte devět filmů, které představují průřez hlavními tématy - nejen bouřlivé světové události, ale i filmy české, dokumenty na téma ekologie, globalizace, humanitární pomoci. Přijďte si rozšířit své obzory a podiskutovat o snímcích, které Vás zaujmou! Účast přislíbili zajímaví hosté i někteří režiséři filmů.

 

zpět na hlavní stránku