Skončil festival Jeden svět Počátky

28.03.2012 18:34

První ročník Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Počátkách právě skončil. Jaký vlastně byl?

Od 19. do 23. března shlédlo denní projekce pro základní a střední školy devětsetdvacet mladých diváků. Žáky a studenty snímky zaujaly a aktivně se zapojovali i do následných debat. Přehlídku kladně hodnotili také pedagogové a řada z nich se bude festivalovým tématům věnovat i dále při výuce.

Hlavní část festivalu s mottem „Protesty, Nepokoje, Revolta“ se uskutečnila o víkendu od 23. do 25. března. Dokumenty na téma bouřlivých světových událostí, ekologie, globalizace a humanitární pomoci shlédlo třistapadesát diváků. V divácké anketě byl hodnocen nejlépe německý snímek Z popelnice do lednice o praktikách supermarketů a našem vztahu k jídlu. Druhý nejoblíbenější byl český film Závod ke dnu o bolestné proměně Česka z průmyslové země do země služeb a třetí místo obsadil dokument Martina Marečka Pod sluncem tma o úskalích rozvojové pomoci.

To co dělá  festival Jeden svět  výjimečným jsou debaty s diváky. Díky zajímavým hostům a přemýšlivým divákům, kteří svými dotazy směřovali k pochopení problémů do hloubky, se často přetahovalo. V počáteckém kině diskutoval režisér Vít Janeček, rozvojový expert Milan Smrž, arabistka Zora Hesová, Jiří Pykal z Biofarmy Sasov, bývalý starosta a člen povodňové komise ve Veselí nad Lužnicí Petr Hynek, Hana V. Konvalinková a Lukáš Polák z občanského sdružení Javořice.

Jeden svět letos zavítal na Vysočinu poprvé. Jen o pár dnů dříve proběhl v Třebíči. Počátky však mají jeden primát – jsou nejmenší ze všech čtyřiceti měst, kde se letos přehlídka konala. Festival, který zaštítil Stanislav Bernard, měl i bohatý doprovodný program. Bylo možné shlédnout výstavy fotografií, navštívit koncert Jiřího Schmitzera i rockový koncert kapel Danny Poeta & Neřev, Munchies a Čerstvý schody.

Velký dík patří všem, bez kterých by se festival nemohl uskutečnit - městu Počátky, jehož nově zrekonstruované kino i výstavní prostory výborně vyhovovaly potřebám festivalu, všem regionálním sponzorům, Ludmile Markové z kulturního zařízení města, organizátorům z  občanského sdružení Javořice i dalším dobrovolníkům, kteří ve svém volném čase odpracovali stovky hodin na přípravě a zajištění festivalu.

Přejme si, aby se v příštím roce podařilo uskutečnit i další ročník!